Clos le Grand Beaupreau Savennieres 2010

Wino, w którym zakochałam się od pierwszego wrażenia! Złote, gęste i głębokie. Aromat po prostu piękny – honeysuckle, miód, liczi, płatki róży, eukaliptus i skórka pomarańczy w lukrze. Trochę przypomina wina z botrytisem.

WineLady_ClosDeGrandBeaupreau1

Usta są wytrawne z wyczuwalnym cukrem resztkowym i sporym ciałkiem. Kwasowość średnia z plusem, ale ukryta pod cukrem resztkowym. Wino ma posmak liczi, dżemu pomarańczowego, limonki. Jest bardzo dobrze zbalansowane, lekkie taniny wzmacniają doznania – są jakby podstawą strukturalną całości. Alkoholu prawie nie czuć (jedynie w postaci pełnego ciała) – ani nie grzeje podczas degustacji, ani nie zostawia palącego uczucia w gardle, chociaż etykieta wskazuje 14,5% vol.! Finisz długi, pomarańczowy z gorzką nutą skórki cytrynowej.

Savennieres degustowałam wielokrotnie, ale w większości były to wina młode i świeże. Clos le Grand Beaupreau ma 5 lat i dopiero przy okazji tej degustacji odkryłam, jaką moc ma w sobie to loarskie terroir. Wniosek jest jeden – górna półka z Savennieres musi poleżeć przynajmniej te 4-5 lat, aby pokazać swoją moc.

WineLady_ClosDeGrandBeaupreau2

Wino – Clos le Grand Beaupreau Savennieres
Kraj – Francja
Region – Dolina Loary
Apelacja – Savennieres AOC
Rocznik – 2010
Producent – Domaine de la Bergerie
Winiarz – Yves & Earl Guegniard
Styl i typ wina – spokojne; białe, wytrawne
Alkohol – 14,5%
Beczka – tak
Temperatura serwowania – 12-14°C
Piwniczka – tak
Przedział cenowy – 35-40 Euro
Data degustacji – Luty 2015