La Voute Selection Terroir 2012

Jedno z lepszych beczkowanych win w stylu burgundzkim, jakie piłam. I, co tylko potwierdza regułę, im jest starsze tym lepiej smakuje. Poniżej zamieszczam zapiski z ostatniej degustacji oraz dla porównania notę tego samego wina z września 2013, krótko po zabutelkowaniu.

(styczeń 2015)
Wino gęste o złotawej barwie i zachwycającym aromacie. W bukiecie dojrzała brzoskwinia, delikatna kwiatowa słodycz (magnolia i akacja) z subtelną limonką w tle. Na podniebieniu pełne, doskonale zbalansowane i skoncentrowane. Ma lekko kremową strukturę, wysoką kwasowość i dojrzałe taniny.

W ustach jest wrażenie delikatnej słodkości, ale wino jest wytrawne bez cukru resztkowego, a poczucie lekko słodkich nut spowodowane jest starzeniem w dębowej beczce, która zresztą dodała również ciała, waniliowych i drewnianych nut. Delikatnie czuć alkohol, ale raczej w formie ciężkości aniżeli grzania w gardło. To, co mnie w tym winie uwodzi gdy je piję, to niesamowite wrażenie, jakbym… jadła delikatne płatki kwiatów ;)

(wrzesień 2013)
La Voute 2012 to gęste, żółte wino ze złotymi refleksami i wyraźnymi nogami. Wyraźne, złożone aromaty – brzoskwinia, cytryna, drewno, tost i lekka waniliowa słodycz w tle. Usta złożone i pełne z jabłkiem i brzoskwinią. Wyraźnie wyczuwalna beczka i – pomimo 13,5% vol. na etykiecie- w ogóle nie czuć alkoholu. Wino jest wciąż trochę zamknięte, potrzebuje poleżeć, aby się rozwinąć i zaprezentować w pełnej krasie.

Jeśli tylko macie okazję, to spróbujcie tego wina – najlepiej jeśli ma ok 2-3 lat, bo według mnie właśnie wtedy ukazuje swoją pełnię.

WineLady_LaVoute

Wino – La Voute Selection Terroir
Kraj – Francja
Region – Langwedocja-Roussillon
Apelacja – Limoux AOC
Rocznik – 2012
Szczepy – chardonnay 100%
Winiarz – Mark Hoddy
Styl i typ wina – spokojne; białe, wytrawne
Alkohol – 13,5%
Beczka – 12 miesięcy w nowych beczkach (dąb francuski)
Temperatura serwowania – 13-14°C
Piwniczka – tak; pić co najmniej po 2-3 latach od butelkowania
Przedział cenowy – 15-18 funtów
Data degustacji – styczeń 2015; wrzesień 2013