Minko Sparkling Trio 2011

W przeciwieństwie do tradycyjnych ‚staroświatowych musiaków’, Australia produkuje mnóstwo czerwonych win musujących, które przy pierwszym zetknięciu wydają się być dziwne, ale po jakimś czasie zaczynają smakować. Coraz bardziej doceniam wszelkie bąbelki, a szczególnie australijskie białe, które tutaj są tak inne od ‘naszych’.

Sparkling Trio ma przezroczystą barwę i delikatne bąbelki, które nie utrzymują się długo. Aromat jest niesamowity – mieszanka słodkiej brioche, liczi i melona z odrobiną gorzkiej skórki białego grapefruita; zapach nie jest bardzo intensywny, ale świeży i zachęca do spróbowania wina.

Jest to lekkie, rześkie i łatwe do picia wino, w którym wyraźnie wyczuwalna jest wysoka, cytrynowa kwasowość. Zza niej przebijają się owoce (zielone jabłko, limonka, melon) i odrobina mineralności. Finisz jest krótki, ale przyjemnie owocowy z melonem i cytryną. Gdy słońce nie daje za wygraną, a temperatura przekracza 40 stopni to jest to idealna okazja do degustacji tego wina w ogrodzie.

Minko_SparklingTrio_WineLady
Wino – Minko Sparkling Trio
Kraj – Australia
Region – South Australia
Apelacja – Fleurieu Peninsula (Mt. Compass)
Rocznik – 2011
Szczepy – ponit noir, chardonnay, pinot gris
Producent – Minko Wines
Winnice – w Mt. Compass, należące do rodziny
Gleby – piaski polodowcowe i kamienie z dużą ilością żelaza
Styl i typ wina – musujące; białe, wytrawne
Alkohol – 11,5%
Temperatura serwowania – 10°C
Piwniczka – nie
Przedział cenowy – 18$
Dodatkowe informacje – wina dostępne tylko w Południowej Australii
Data degustacji – Marzec 2015, Australia, Willunga