Monthly Blend – Lipiec 2015

To już 9 tygodni, odkąd w Bordeaux nieustannie świeci słońce a temperatury wahają się od 32 do 43 stopni Celsjusza, a to nie sprzyja degustacjom. Wierzcie mi (lub nie) ale jedyne, na co człowiek ma ochotę, to woda mineralna i ‘wyłączenie słońca’ na chociaż krótką chwilę. Wino odstawione jest na drugi plan. Wieczorami temperatura spada do ok 30 stopni, ale jestem tak wykończona tym piekarnikiem wokół, że o winie nie myślę; najchłodniej (25-28) jest rano, w godzinach 4-6, i jest to najlepszy czas na degustację, ale wtedy nie degustuję. Bo śpię, rzecz jasna ;)

Mam jeszcze sporo zaległych not do opublikowania (głównie z wizyty w Australii), więc to dobry czas na nadrabianie zaległości i powoli, aczkolwiek sukcesywnie, publikuję moje recenzje win. Dzisiaj czas na kolejną dawkę australijskich przysmaków – będzie wytrawnie i słodko, czerwono i bursztynowo, a nawet musująco!

Ze względu na to, że każdą notę piszę najpierw w języku angielskim postanowiłam wprowadzić małe zmiany na mojej polskojęzycznej stronie i od teraz będę publikowała jeden post z krótkim opisem wina, a pełne noty będą dostępne Wine-Lady.com w Tasting Room. Linki do poszczególnych not znajdziecie poniżej.

WineLady_Seppeltsfield1984PARA

(1) Seppeltsfield Old Para Vintage Port 1984
Niesamowite przeżycie – degustować swój własny rocznik, degustować lata swojego życia, smakować swoje własne emocje. Wino ma bursztynowy kolor i piękne aromaty suszonych owoców. Na podniebieniu pysznie karmelowe z dużą ilością orzecha laskowego, czekolady deserowej i owocowym finiszem. Pełna nota w języku angielskim dostępna jest tutaj- Seppetlsfield 1984

Dadd_dArenberg_WineLady

(2) DADD Sparkling Brut d’Arenberg NV
Chester Osborn wykazał się niezłą pomysłowością i odwagą, nadając swojemu winu nazwę DADD zwłaszcza, że etykiety win d’Arenberg zdobi czerwony pasek… przypomina Was to coś? Wino jest świeże, dobrze zbalansowane, z kremową strukturą i odrobiną cukru resztkowego. Aromat jest delikatny z nutą kwiatów, jabłek i limonki, a w ustach DADD jest cytrynowe z jabłkiem, skórką grejpfruta i mineralnym finiszem. Pełna nota w języku angielskim dostępna jest tutaj- Dadd.

MinkoMerlot201_WineLady

(3) Minko Wine Merlot Estate Grown 2012
Winogrona pochodzą z Mc Compass na półwyspie Fleurieu, gdzie klimat jest nieco chłodnieszy niż w McLaren Vale czy Barossie. Wino jest bardzo śliwkowe – bukiet składa się głównie ze śliwek i czarnych owoców z wanilią i ziołami, a w ustach prezentuje gładkość, pełne ciało i posmak owoców z dużą ilością przypraw. Pełna nota w języku angielskim dostępna jest tutaj- Minko Merlot

WineLady_DogRidge_Ahirtfront2013

(4) Shirtfront Shiraz DogRidge 2013
Nazwa nawiązuje do australijskiego footballu. Wino ma intensywny aromat czarnych owoców z rozmarynem i tymiankiem. Podniebienie jest zbalansowane, złożone i pełne. Posmak czarnych owoców z gałką muszkatołową, tostem i białym pieprzem. Pełna nota w języku angielskim dostępna jest tutaj- Shirtfront.

WineLady_WirraWirra_RareMuscat2

(5) The Empire Series Rare Muscat NV Wirra Wirra
To najlepsze wino wzmacniane, jakie piłam w Australii I jedno z lepszych, jakie kiedykolwiek piłam w swoim życiu. W bukiecie miód, czekolada, dżem pomarańczowy i suszone owoce. Usta pełne, świetnie zbalansowane i bogate; głównie wyczuć można kawę, orzechy laskowe i karmel, ale nie brakuje miodu i suszonych owoców. Pełna nota w języku angielskim dostępna jest tutaj- Rare Muscat.

 

Znacie te wina? Degustowaliście? Lubicie? Podzielcie się swoją opinią w komentarzach!