Pięćdziesiąt twarzy Czerwieni #1

Ostatni wpis podsumowywał mój pierwszy rok odkąd zamieszkałam we Francji. Dziękuję za maile i zainteresowanie. Prosiliście, abym napisała więcej o prywatnym życiu, abym podała szczegóły, ale ja nie chcę się do końca odzierać z prywatności. I wierzę, że zrozumiecie. Zaciekawiła mnie jednak jedna z próśb – czy robiłam listę win, które próbowałam i które bym poleciła i jeśli tak, abym się nią podzieliła. To mogę zrobić. Chociaż nie wymienię wszystkich win, jest ich zbyt wiele ;)

Najpierw jednak, Drodzy Czytelnicy, zapraszam Was do lektury poprzedniego wpisu, aby było jasne jak to wszystko się zaczęło:

Jeśli ten wpis już znacie, czas zapoznać się z listą 50ciu win czerwonych, które mnie urzekły w ostatnim roku. Niekoniecznie są to wina drogie, nie o to chodzi, aby się chwalić ilością wydanych pieniędzy na butelkę wina (tym bardziej, że zazwyczaj nie ja płacę za drogie wino :p). Ale zdecydowanie wybierałam takie, z którymi wiążą się emocje i radość podniebienia. Przeważają Australia, ale wiecie już dlaczego ;) Kolejność alfabetyczna.

 

  1. Albots Prayer Vineyard 2010, Adelaide Hills, Australia – bardzo aromatyczne; usta pełne I wytrawne z krągłymi taninami; posmak czarnych owoców
  2. Angel Gully Shiraz 2012, McLaren Vale, Australia – stosunkowo mało owocu, za to mnóstwo cygar, przypraw, pieprzu, ziemi i lukrecji
  3. Cellar Reserve Penfolds 2010, Barossa, Australia – pełne, bogate, owocowe z długim czekoladowym finiszem
  4. Chapel Hill Parson’s Nose Cabernet Sauvignon 2013, McLaren Vale, Australia – świeży, owocowo-ziołowy aromat; usta pełne, przyprawowe z tostem i dużą ilością tanin
  5. Chateau Cantegrive Grand Vin de Bordeaux 2009, Bordeaux, Francja – wytrawne z karmelem, drewnem cedrowym i lukrecją oraz lekkimi taninami
  6. Church Block Wirra Wirra 2012, McLaren Vale, Australia – złożone z dużą ilością śliwki, przypraw, lukrecji i długim wiśniowym finiszem
  7. Coriole Mary Cathleen Reserve 2010, McLaren Vale, Australia – świeżość, balans, pełnia czarnych owoców (wiśnia, śliwka, jeżyna), zioła
  8. Cuvee Alexis Sancerre Eleve en Futs de Chene 2012 Sury-en-Vaux, Francja – wytrawne, delikatne z czarną porzeczką i jeżyną oraz tostową nutą
  9. Fleurieu Cabernet 2010, Mt Campus, Australia – niesamowity aromat dojrzałych owoców I przypraw, usta pełne, zrównoważone, taniny krągłe
  10. Gomez Cruzado Vendimia Sellectionada 2013, Rioja, Hiszpania – zrównoważone o przyjemnym aromacie śliwki z lukrecją I anyżkiem, usta wiśniowe z przyprawami
  11. Grand Old Brand New Dog Ridge 2011, McLaren Vale, Australia – zrównoważone, złożone, ziemiste; czarna porzeczka, wiśnia i jeżyna z subtelną taniną
  12. Grange Penfolds 2009, Barossa Valley, Australia – wytrawne, pięknie zbalansowane, mnóstwo beczki, wanilii i dojrzałych tannin; z owocu jedynie posmak jagody
  13. Grenache Parri Estate 2006, McLaren Vale, Australia – gładkie, pełne krągłych tannin, lukrecji I owoców (wiśnia, śliwka, jeżyna)
  14. Grenache S.C. Pannell 2012, McLaren Vale, Australia – fiołek, jeżyna, śliwka, truskawka I czerwona porzeczka; finisz długi z białym pieprzem
  15. High Sands Grenache Yangarra Estate 2012, McLaren Vale, Australia – lekka słodycz, cygaro, jeżyna, dojrzałe taniny
  16. Hurricane Grenache 2012, Maury, Francja – intensywnie owocowe, zbalansowane z wyraźną taniną i odrobiną czarnego pieprzu na końcówce
  17. Iron Heart Shiraz Yangarra Estate 2012, McLaren Vale, Australia – dobrze zbudowane, pełne tannin, czekolady, drewna I jeżyn
  18. Joseph Nebbiolo 2012, McLaren Vale, Australia – bogate, zrównoważone, pełne jeżyny, czarnej porzeczki i palonego drewna
  19. Kaleidoscope Horizons Samuels Gorge 2011 – pełne, zbalansowane, o delikatnych taninach; usta waniliowe, z lukrecją, czerwoną porzeczką i śliwką
  20. Lake Breeze Winemakers Sellection 2012, Langhorne Creek, Australia – piękna struktura i pełnia w ustach; jeżyna i wiśnia z dojrzałymi, krągłymi taninami
  21. Lake Breeze Cabernet Sauvignon 2012, Langhorne Creek, Australia – pełne ciało, krągłe taniny, balans; jeżyna, jagoda, śliwka, drewno cedrowe oraz tymianek i rozmaryn
  22. Little Berry 2012, McLaren Vale, Australia – jagoda, jeżyna, wiśnia, czekolada, przyprawy i drewno cedrowe; wino z charakterem i krągłymi taninami
  23. M53 Shiraz 2010, McLaren Vale, Australia – lekko cierpkie, ale owocowe i lekkie; pełne czarnej I czerwonej porzeczki z długim finiszem
  24. Magill Penfolds Shiraz 2010, Australia – świeże, zbalansowane, złożone; fiołki, lawenda, jeżyna, mięta i pieprz
  25. McMurtrie Cabernet Sauvignon 2010, McLaren Vale, Australia – złożone, zbalansowane, krągłe; dojrzałe owoce z drewnem cedrowym, rozmarynem i czarnym pieprzem
  26. Mentor Cabernet Sauvignon 2011, Barossa, Australia – zielony liść, ciemne owoce i zapach lasu; usta delikatne, świeże z krągłymi taninami i pieprzem na finiszu
  27. Moda Cabernet Merlot 2012, McLaren Vale, Australia – beczka, rodzynki, suszona śliwka, przyjemne w swej szorstkości
  28. Mount Edelstone Vineyard 2012, Eden Valley, Australia – pełne, zbalansowane, złożone; taniny wyraźne I dojrzałe; posmak truskawek, czarnej porzeczki I wiśni
  29. Mourvedre Samuels Gorge 2013, Mclaren Vale, Australia – pełne, wytrawne, subtelne; wiśniowa kwasowość, posmak czarnych owoców
  30. Nebbiolo S.C. Pannell 2010, Adelaide hills, Australia – aromat ciężkich kwiatów, ziemi I trufli; usta jagodowe z przyprawami i dojrzałymi taninami
  31. Nursery Project GMG 2011, McLaren Vale, Australia – świeże, jedwabiste i delikatne z truskawkami, jagodą, przyprawami i malinową kwasowością
  32. Oliver’s Taranga Grenache 2012, McLaren Vale, Australia – nie jest wymagające, ma krągłe taniny, posmak śliwki, wiśni i pieprz na końcówce
  33. Pinot Noir Giles, Adelaide Hills, Australia – niesamowicie delikatne, zbalansowane i złożone; truskawka, czerwona porzeczka, wanilia i słodkie przyprawy
  34. Pinot Noir Limited Release 2010, Fleurieu, Australia – lekkie, świeże, wytrawne; trochę stajenne, lekko ziołowe, perfumowane
  35. Reserve Grenache Serafino 2012, McLaren Vale, Australia – nieziemsko skoncentrowane, owoc (wiśnia, jeżyna) balansuje wyraźna nuta czarnego pieprzu
  36. Reserve Shiraz Graham Stevens 2008, McLaren Vale, Australia – balans i charakter; czarne owoce, lukrecja, kawa, orzech i piękna nuta dębu
  37. Reserve Shiraz MJ 2003 McLaren Vale, Australia – gładkie, zbalansowane z dojrzałymi taninami I nutą czarnych owocó w tle
  38. Reserve Shiraz MJ 2011, McLaren Vale, Australia – dojrzałe taniny, czarne owoce; kwasowość porzeczkowa, zakończenie drewniane z pieprzem I ziołami
  39. Riddoch Coonawarra 2012, Coonawarra, Australia – dojrzałe i krągłe, złożone, zbalansowane; wiśnia, czarna porzeczka i sporo dębu, finisz z tymiankiem i rozmarynem
  40. Shiraz Viognier Parrii Estate 2006, McLaren Vale, Australia – niesamowicie gładkie, delikatne I zbalansowane; czarna porzeczka, kwiaty, zioła I przyprawy
  41. Stevens Family Shiraz 2010, McLaren Vale, Australia – gładkie, delikatne, z dużą ilością przypraw i posmakiem dębu
  42. Stonewell Shiraz 2010, Barossa, Shiraz – dojrzałe, krągłe taniny oraz drewniane nuty tworzą kręgosłup wina; ponadto czekolada, wiśnia, czerwona porzeczka i anyż
  43. Tempranillo by S.C. Pannell 2014, Sellick Hill, Australia – balans, odrobina cukru resztkowego, świeżość; gałka muszkatołowa, cygaro, skóra i wiśnia
  44. Teusner Joshua 2013, Barossa, Australia – piękna czarna porzeczka z jeżyną, jagodą i wiśnią; subtelne taniny, końcówka z czarnym pieprzem
  45. The Angelus Cellar Door Release 2012, McLaren Vale, Australia – boskość w ustach, złożone, pełne, industrialne; dojrzałe czarne owoce i zioła, wyraźne taniny, długi finisz
  46. The Start of Greece Shiraz 2008, McLaren Vale, Australia – zbalansowane, pełne I owocowe z przyprawami I ziołami
  47. The Vicar Shiraz Chapel Hill 2012, McLaren Vale Australia – pełne ciało, jedwabistosć I mocne taniny; kwiaty, dojrzałe czarne owoce, anyżek
  48. Volnay Pitures Premier Cru Cote de Beaune 2002, Burgundia, Francja – dobry balans, suszone owoce w aromacie oraz czarna porzeczka I przyprawy w ustach
  49. VSV Ruediger Cabernet 2013, Barossa Valley, Australia – ciekawy, ‘chropowaty’ w odbiorze cabernet z dużą ilością czarnej porzeczki i jeżyny
  50. Zinfandel 2013 Kangarilla Road, McLaren Vale, Australia – delikatny aromat, lekko perfumownay; czarne owoce, przyprawy i słodki posmak buraków

 

 

Przyznam, że nie było łatwo zrobić listę 50 win. Nie wiem, czemu akurat 50tkę wymyśliłam, ale przez to ograniczenie musiałam wyrzucić mnóstwo niesamowitych win, aby nie skończyć na „100” albo „200” najlepszych z najlepszych. Ale oto ona – lista top 50, z przewagą Australii ;) Piłam tam tak wiele niesamowitych win, że nie sposób ich tu nie umieścić,a w kolejnym roku może nie być takiej okazji. Na francuskie jeszcze przyjdzie czas.