‘Looking behind the label’ i ‘Understanding style and quality’ – podręczniki WSET

Książki z kursów WSET (Wine and Spirit Education Trust) nie są ogólnodostępne, ale zdecydowanie są warte poznania i warto do nich zaglądać częściej niż tylko podczas nauki do egzaminu. Tym bardziej, że kursy WSET są coraz popularniejsze w Polsce.

WineLady_WSETbooksreview2

WSET – podręcznik z poziomu intermediate

Poziom 2 – średniozaawansowany

„Wines and Spirits. Looking behind the label” jest napisana prostym językiem i naprawdę łatwo jest przez nią przebrnąć. Dla polskiego czytelnika utrudnieniem może być brak polskiej wersji językowej, jednak angielskojęzyczna książka jest bardzo przejrzysta i dla kogoś, kto posługuje się językiem angielskim choćby tylko na poziomie dobrym, nie będzie stanowiła żadnej przeszkody.

Mapy są bardzo ogólne, rysunki jasno przedstawiają opisywane procesy, a spora ilość zdjęć zachęca do dalszej lektury. Ponadto podział na rozdziały (proces produkcji, klasyczne szczepy, kraje winiarskie, alkohole mocne) ułatwia naukę i pozwala poukładać sobie wiedzę w głowie.

Książka z poziomu intermediate (niebieska) pomogła mi usystematyzować wiedzę na początku mojej winnej drogi, kiedy to wydawało mi się, że już tak dużo wiem (hahahahaha) ale dopiero przestudiowanie jej uświadomiło mi, jak mało wiem (to po pierwsze) i jak niepoukładane te informacje były w mojej głowie (to po drugie). Po egzaminie często do niej wracałam, niedawno oddałam ją w dobre ręce a sama korzystam z ‘zielonej’.

WSET - books review

Podręczniki do WSET – poziom zaawansowany

Poziom 3 – zaawansowany

Podręcznik do kursu WSET na poziomie zaawansowanym (zielony) jest napisany nieco trudniejszym językiem. Nie tylko poziom wiedzy z zakresu wina jest znacznie szerszy, ale również muszą być wyższe umiejętności językowe osoby, która się z tego podręcznika uczy (również brak polskiego przekładu a poziom języka angielskiego w tej książce jest dużo wyższy niż w poprzedniej).

Książka „Wines and Spirits. Understanding style and quality” zawiera wiele ciekawych zdjęć, tabel, map i rysunków, które ułatwiają zapamiętywanie. Wszystkie informacje są bardziej konkretne i autorzy skupiają się na detalach, całość podzielona jest na mniejsze niż w poprzednim podręczniku rozdziały (proces od sadzenia winnic do sprzedaży wyprodukowanego wina, konsument na rynku wina, wina z Unii Europejskiej w podziale na poszczególne kraje, wina Nowego Świata również podzielone na państwa, szampany i wina musujące, wina wzmocnione, alkohole mocne).

Pragnę raz jeszcze podkreślić, że jest to podręcznik, a nie powieść romantyczna czy książeczka z winem w tle do poduszki, więc jego czytanie przypomina ślęczenie nad książkami z czasów studiów i dla niektórych może być nieco irytujące. Mój ‘zielony’ podręcznik zawsze mam gdzieś pod ręką i choć nie jest to moje ulubione źródło wiedzy, to często do niego zaglądam.

WSET - books review

logotyp Wine & Spirit Education Trust

Tym, którzy wolą słuchanie wykładów od czytania książek, polecam zapoznanie się z ofertą polskich szkół wina. Jeśli macie możliwości to zdecydowanie polecam kursy za granicą (np. Londyn, Bordeaux), a szczególnie certyfikowane szkolenia uznawane na rynku międzynarodowym (np. WSET www.wsetglobal.com lub CMS www.mastersommeliers.org ); zarówno degustowane wina jak i sposób prowadzenia zajęć są na bardzo wysokim poziomie i dużo wiedzy wynosi się z samych zajęć.

Informacje o książkach:

  1. Poziom intermediate – „Wines and Spirits. Looking behind the label” – produced and published by the Wine & Spirit Education Trust with the foreword by The Master Vintner; 1st revision 2011; ISBN:978 0 951793 68 8.
  2. Poziom zaawansowany – “Wines and Spirits. Understanding style and quality” – produced and published by the Wine & Spirit Education Trust second revision 2012 with a foreword by Jancis Robinson MW. ISBN: 978 1 905819 15 7;