Rosemount Estate Diamond Label Sauvignon Blanc 2013

Jedna z dwóch pierwszych butelek, które kupiliśmy po przyjeździe do Australii. Wino jest bardzo świeże, ma barwę blado cytrynową z zielonymi refleksami. Aromat jest średnio intensywny, ale bardzo świeży. Sporo cytrusów, odrobina agrestu i zielonego groszku i bananowa nuta w tle.

W ustach jest wytrawne z wyczuwalnym cukrem resztkowym, pozostawia lekko kleiste wrażenie na podniebieniu i ciepło alkoholu w gardle. Posmak agrestu i limonki ze skórką cytrynową na finiszu. Wino jest bardzo proste, ale świetnie nada się na upalne dni – wystarczy je mocno schłodzić i cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem.

To było moje pierwsze australijskie wino i nie powiem, że będę o nim zawsze pamiętać – było bardzo proste, niewymagające, fajnie orzeźwia, ale nie zapada w pamięć. A wtedy jeszcze nie wiedziałam, że wino prezentujące średnią/dobrą półkę jakościową musi być w przedziale co najmniej 25-30$.

RosemountEstate_SB_WineLady2

Wino – Diamond Label Sauvignon Blanc
Kraj – Australia
Region – South Australia
Apelacja – South Australia
Rocznik – 2013
Szczepy – sauvignon blanc
Producent – Rosemount Estate
Winiarz – Matt Koch
Winnice – McLaren Vale
Styl i typ wina – spokojne; białe, wytrawne
Alkohol – 12% vol.
Temperatura serwowania – 8-10°C
Piwniczka – nie, do picia świeże
Przedział cenowy – 16$ (+- 45pln)
Data degustacji – luty 2015, Australia