Scrubby Rise Unoaked Chardonnay 2014

Pierwszy właściciel Wirra Wirra zbudował platformę widokową, aby z niej można było oglądać majestatyczny krajobraz winnic. W późniejszych latach Greg Trott nadał tej platformie nazwę Scrubby Rise, gdyż swym wyglądem przypomina ona molo obejmujące winnice zamiast morza. Utrwalając wspomnienia Wirra Wirra produkuje serię trzech win pod tą nazwą: (1) sauvignon blanc, semillon, viognier, (2) shiraz, cabernet sauvignon, petit verdot, (3) niebeczkowane chardonnay; ja degustowałam to ostatnie.

Scrubby Rise Unoaked Chardonnay to wino o barwie słomkowej i pięknym owocowo-kwiatowym aromacie. Bukiet zachwyca zapachami brzoskwiń, melonów, ananasów, bananów i cytryn z odrobiną ziół. Kwiatowa nuta nadaje winu subtelną słodycz, jednak to cytrynowa świeżość jest na pierwszym planie.

W ustach wino jest wytrawne, nieskomplikowane, lekkie i łatwe do picia, co z pewnością wielu osobom się spodoba. Przyjemna kremowa konsystencja, balans, mało wyczuwalny alkohol i zaznaczona jabłkowa kwasowość. Do tego owoce: limonka, ananas i trochę zielonego jabłka. Finisz średniej długości z ananasem. Scrubby Rise Unoaked Chardonnay jest ciekawym, ale niewymagającym winem, za to z pewnością wartym spróbowania.

Wirra Wirra Scrubby Rise Unoaked Chardonnay 2014
Wino – Scrubby Rise Unoaked Chardonnay
Kraj – Australia
Region – South Australia
Apelacja – Adelaide Hills
Rocznik – 2014
Szczepy – chardonnay 100%
Producent – Wirra Wirra / R.G.&R.T. Trott Pty Ltd
Winiarz – Paul Carpenter, Paul Smith
Winnice – w Adelaide Hills
Styl i typ wina – spokojne; wytrawne, białe
Alkohol – 12,5%
Beczka – nie
Temperatura serwowania – 10-12°C
Piwniczka – nie
Przedział cenowy – 15$
Dodatkowe informacje – kontakt z osadem przez 2 miesiące; obraz na etykiecie autorstwa Andrew Bainesa
Data degustacji – Marzec 2015; McLaren Vale, Australia