Archiwa kategorii: Świat Wina

Grape processing

Co się dzieje z winogronami w pierwszych godzinach po zbiorach? W jaki sposób odbywa się proces obróbki winogron zanim trafią do tanku, by cudownie przemienić się w wino, które tak bardzo uwielbiamy?

W moim ostatnim artykule w prosty sposób opisuję procesy, którym poddane są winogrona tuż po zbiorach. Zapraszam do lektury!

Czytaj cały artykuł tutaj – Grape processing – from the vineyard to the tank

III edycja Noe Festiwal 2016

III Noe Festiwal odbędzie się w centrum Katowic, w Kinoteatrze Rialto w dniu 4.06.2016. Tegorocznym tematem festiwalu i gościem honorowym są Węgry.

Odwiedź wystawców, poczęstuj się dobrym winem, spytaj fachowców, poznaj wina z całego świata. Dowiedz się jak wino degustować, łączyć z jedzeniem, jak mieć z niego więcej radości, weź udział w zabawie.

W 2015 roku specjalnie dla Noe Festiwalu przygotowałam artykuł (cały artykuł dostępny tutaj: 24 godziny z zycia winiarza, Bordeaux – Francja 2015).

W tym roku Wine Lady bierze udział jako partner medialny festiwalu.

Zapraszam serdecznie do zapoznania sie z informacjami o III edycji Noe Festiwalu na stronie festiwalu:

Wine Lady Noe Festiwal

III edycja Noe Festiwal 2016 – Wine Lady jako partner medialny festiwalu

 

rok w winnicy

Mój rok w bordoskiej winnicy

Odkąd przeprowadziłam się do Bordeaux, bardzo chciałam poznać wszelkie elementy winnego życia od środka. Zależało mi głównie na tym, aby z bliska doświadczyć zarówno procesów odbywających się w winiarni, jak i tych zachodzących w winnicy.

Zaczęłam tam, gdzie ‚wino’ rodzi się każdej wiosny wraz z pierwszymi pąkami, czyli w winnicy.

I dopiero teraz wiem, jak mało rozumiałam rok temu. Wiedzę miałam dużą, jak na zapaloną miłośniczkę wina i czytelniczkę książek przystało, ale dopiero doświadczenie na sobie cyklu życia winorośli uzmysłowiło mi, jakie to ważne potrafić zrozumieć co, jak i dlaczego dzieje się w winnicy. Zapraszam do lektury!

Czytaj wiecej [My year in the vineyard – EN]

En Primeur 2015 – Bordeaux 4-8.04.2016

Będę z Wami szczera – nie byłam nadto podekscytowana na myśl o zbliżającym się tygodniu En Primeurs 2015, który odbył się w Bordeaux na początku kwietnia. Jestem ostatnio tak zabiegana, że nie mam czasu na takie ekscytacje ;) ALE! już jestem po – zadowolona, zmęczona i wcale nie znudzona winami z Bordeaux. A rocznik 2015? Bardzo różny – lepszy, gorszy, pełniejszy, lżejszy, bardziej owocowy lub bardziej taniczny, zależy od sub regionu, bo różnice są naprawdę duże. Saint Julien, jako cały subregion, jest bezkonkurencyjny…

READ MORE (EN)

Nie wiedzieć nic, czyli gdy degustacja w ciemno zawodzi – mini poradnik eksperta

Ostatnio zbyt dużo rozmyślam nad degustacją w ciemno. Czym jest, czemu służy, czy w ogóle warto się w niej doskonalić. Zgrzeszyłam już dwoma artykułami na ten temat, a dzisiaj publikuję trzeci – mam nadzieję ostatni, bo ile można mielić jeden temat ;) Tym razem rozważaniom poddałam ‘ciemne strony’ degustacji w ciemno. Tak, takie też istnieją. Czytaj dalej