Archiwa tagu: Bordeaux

Grape processing

Co się dzieje z winogronami w pierwszych godzinach po zbiorach? W jaki sposób odbywa się proces obróbki winogron zanim trafią do tanku, by cudownie przemienić się w wino, które tak bardzo uwielbiamy?

W moim ostatnim artykule w prosty sposób opisuję procesy, którym poddane są winogrona tuż po zbiorach. Zapraszam do lektury!

Czytaj cały artykuł tutaj – Grape processing – from the vineyard to the tank

En Primeur 2015 – Bordeaux 4-8.04.2016

Będę z Wami szczera – nie byłam nadto podekscytowana na myśl o zbliżającym się tygodniu En Primeurs 2015, który odbył się w Bordeaux na początku kwietnia. Jestem ostatnio tak zabiegana, że nie mam czasu na takie ekscytacje ;) ALE! już jestem po – zadowolona, zmęczona i wcale nie znudzona winami z Bordeaux. A rocznik 2015? Bardzo różny – lepszy, gorszy, pełniejszy, lżejszy, bardziej owocowy lub bardziej taniczny, zależy od sub regionu, bo różnice są naprawdę duże. Saint Julien, jako cały subregion, jest bezkonkurencyjny…

READ MORE (EN)

Weekly blend – wina marketowe

Tym razem dla odmiany degustowałam wina z marketu z różnych poziomów cenowych. Generalnie wina z marketu kategoryzuję jako: „kup dzisiaj, jutro sprzedaj i każ wypić tuż po wejściu do domu”, gdyż zazwyczaj nie prezentują one sobą poziomu wyższego niż ich cena, jednak zdarzają się wina warte uwagi i takie, które mogą poleżeć w piwniczce dłużej niż jeden dzień ;) Czytaj dalej

Weekly blend – degustacja beczek

Wystawa Vinitech Sifel 2014, która miała miejsce w zeszłym tygodniu i o której pisałam tutaj była nie tylko ciekawa ze względu na liczne maszyny, urządzenia i inne wykorzystywane przy produkcji wina (począwszy od pracy w winnicy, przez urządzenie winiarni, produkcję wina aż po jego sprzedaż) ale też była jedną z ciekawszych degustacji w ostatnim czasie. Czytaj dalej