Archiwa tagu: Degustacja Wina

En Primeur 2015 – Bordeaux 4-8.04.2016

Będę z Wami szczera – nie byłam nadto podekscytowana na myśl o zbliżającym się tygodniu En Primeurs 2015, który odbył się w Bordeaux na początku kwietnia. Jestem ostatnio tak zabiegana, że nie mam czasu na takie ekscytacje ;) ALE! już jestem po – zadowolona, zmęczona i wcale nie znudzona winami z Bordeaux. A rocznik 2015? Bardzo różny – lepszy, gorszy, pełniejszy, lżejszy, bardziej owocowy lub bardziej taniczny, zależy od sub regionu, bo różnice są naprawdę duże. Saint Julien, jako cały subregion, jest bezkonkurencyjny…

READ MORE (EN)

Mołdawia w kieliszku

(wpis archiwalny)

Nieco spóźnione, ale wciąż winne wrażenia z mojego wypadu na degustację ‘Mołdawia w kieliszku’ II edycja, która była zorganizowana przez Magazyn Wino w dniu 26 kwietnia 2013r. Poszłam tam ze znaną już wszystkim B. (którą ściskam mocno, bo pewnie kiedyś to przeczyta), obie miałyśmy nastawienie ‘po przedwczorajszym Barolo dzisiejsza Mołdawia wypadnie blado’, ale okazało się, że pod wieloma względami wrażenia były o wiele ciekawsze niż na włoskiej degustacji. A dodatkowo –i szczęśliwie dla Mołdawii – mit o kiepskich mołdawskich winach został obalony.  Czytaj dalej

Nie wiedzieć nic, czyli gdy degustacja w ciemno zawodzi – mini poradnik eksperta

Ostatnio zbyt dużo rozmyślam nad degustacją w ciemno. Czym jest, czemu służy, czy w ogóle warto się w niej doskonalić. Zgrzeszyłam już dwoma artykułami na ten temat, a dzisiaj publikuję trzeci – mam nadzieję ostatni, bo ile można mielić jeden temat ;) Tym razem rozważaniom poddałam ‘ciemne strony’ degustacji w ciemno. Tak, takie też istnieją. Czytaj dalej

Jak degustować wino w ciemno – mini poradnik eksperta

Ostatnio rozmyślałam nad degustacją w ciemno i podzieliłam się moimi przemyśleniami w jednym z wpisów – Sztuka degustacji w ciemno, czyli rozważania nad kieliszkiem. Głównym wątkiem była praktyka, jako klucz do sukcesu w degustacjach w ciemno oraz traktowanie tego jak zabawy, a nie zawodów. Dzisiaj chciałabym się skupić na tym, jakie są moje własne najlepsze sposoby na praktykowanie degustacji w ciemno i co jest potrzebne, aby wykonać ją prawidłowo. Czytaj dalej

d’Arenberg – sztuka bycia innym

Wizyta w McLaren Vale wręcz zobowiązuje do odwiedzenia jednego z najbardziej znanych producentów win w regionie – d’Arenberg. Wystarczy kilka sekund w cellar door i od razu wiadomo, że to miejsce różni się od pozostałych. I nie mam tu na myśli jedynie ogromnej ilości medali i wyróżnień, czy też bardzo rozbudowanego portfolio win, ale Czytaj dalej

FLATMATES z McLaren Vale – zwiedzamy Australię

Tuż po wizycie w McLaren Vale uświadomiłam sobie, jak mało wiedziałam o tym pięknym regionie winiarskim. Znałam podstawowe informacje z książek, takie jak: położenie, gleby, klimat, produkowane wina, główni producenci; ale to było wszystko. Zero szczegółów, zero przyglądania się z bliska, tylko nieprawdziwe wyobrażenia. Teraz wiem, że książki dają tylko ogólny obraz, a żeby naprawdę poznać dane miejsce Czytaj dalej