Trzeci czwartek listopada – Le Beaujolais Nouveau est arrive!

Dziś jest trzeci czwartek listopada, czyli dzień, w którym na rynek trafia nowy rocznik Beaujolais Nouveau. Tradycja nabywania tego wina jest znana i praktykowana od ponad 30 lat na całym świecie, a od niedawna także w Polsce. Beaujolais nie należy do moich ulubieńców, jednak pijam je raz w roku, aby wraz z przyjaciółmi świętować dzień, w którym ‘Le Beaujolais nouveau est arrive ‘.

WineLadyEC_2BeaujolaisNouveau2014

mapa beaujolais

Region Beaujolais w dużym skrócie

  • Beaujolais jest najbardziej południową częścią region Burgundii a swoją nazwę wzięło od miasteczka Beaujeu położonego w samym sercu subregionu.
  • Klimat jest łagodny z widocznym wpływami kontynentalnymi, a także Atlantyku i Morza Śródziemnego; duża ilość słońca, gwałtowne burze i ryzyko gradu.
  • Beaujolais jest położone pomiędzy wzniesieniami Masywu Centralnego (od zachodu) a rzeką Saone (od wschodu)
  • Gleby to głównie granit (północna część), granit i łupki (centrum) i wapień z piaskiem (południe)
  • W Beaujolais jest 10 Crus, czyli apelacji produkujących jakościowe wina, są to: (od północy) Saint Amour AC, Julienas AC, Chenas AC, Moulin-a-Vent AC, Fleurie AC, Chiroubles AC, Morgon AC, Regnie AC, Brouilly AC, Cote de Brouilly AC.
  • Dopuszczalnym czerwonym szczepem jest gamay, a sposób prowadzenia winorośli to odmiana Gobelet zwana Bush Vine.
  • Mówi się, że w Beaujolais produkowane jest tylko czerwone wino, ale białe wino ze szczepu chardonnay stanowi ok 1-2% całej produkcji w subregionie.
WineLadyEC_7BeaujolaisNouveau2014

kieliszek Beaujolais – dzisiaj ;)

Beaujolais – krótko o winie:

  • Beaujolais jest zazwyczaj świeże, owocowe i proste; jest to wino, które należy spożywać młode (najlepiej w ciągu 6-9 miesięcy od wypuszczenia na rynek)
  • Tylko niektóre wina z subregionu są złożone i będą rozwijać się z wiekiem (i są to najczęściej wina z winnic Moulin-a-Vent AC i Morgon AC)
  • Ze szczepu gamay robi się lekkie wina o posmaku malin, truskawek I wiśni; pozostałę typowe dla Beaujolais aromaty (guma balonowa, banan) pochodzą od procesu produkcji wina zwanego carbonic maceration.
  • Jest pięć podstawowych rodzajów Beaujolais: (1)Beaujolais – proste i powszechnie znane wino, (2) Beaujolais Superieur – z większą zawartością alkoholu, (3) Beaujolais Villages – wino o lepszej jakości niż podstawowe ‘bożole’, (4) Beaujolais Nouveau oraz (5) Beaujolais Primeur – w obu przypadkach fermentacja przebiega szybko i już po kilku tygodniach (zazwyczaj 5-6 tygodni) wino jest gotowe do zabutelkowania i sprzedaży; pierwsze z nich trafia na rynek w trzeci czwartek listopada i może być sprzedawane do 31go sierpnia następnego roku; drugie, czyli Primeur, może być sprzedawane jedynie do 31 stycznia kolejnego roku, czyli de facto jego przydatność do picia wynosi zaledwie 3 miesiące. Oprócz wyżej wymienionych podstawowych grup Beaujolais wyróżniamy też jakościowe Beaujolais Crus, które wymieniłam już wcześniej w poście – i na etykiecie nie znajdziecie informacji, że to Beaujolais, tylko będzie tam nazwa apelacji np. Fleurie AOC.
WineLadyEC_6BeaujolaisNouveau2014

Beaujolais Noveau 2014

Fenomen Beaujolais Nouveau

W trzeci czwartek listopada Beaujolais Nouveau trafia na rynek, a to oznacza, że czwartek (czyli dzisiaj!) jest pierwszym dniem, w którym możemy pić nowy rocznik wina. A minęło dopiero 6 tygodni od zakończenia zbiorów!

Tradycja świętowania Beaujolais Nouveau we Francji miała miejsce po raz pierwszy w latach 50tych, a na świecie zdobyła popularność w latach 70tych, a to wszystko za sprawą Georgesa Duboeufa, który wykorzystał ludzką potrzebę bycia wyjątkowym. Sprzedawał wino w Wielkiej Brytanii tym, którzy chcieli być pierwszymi, którzy spróbują wina z nowego rocznika. Nie każdy mógł być pierwszym, a jak wiemy zakazany owoc smakuje najlepiej, więc klienci rzucili się na wino jak na ciepłe bułeczki. W kolejnych latach sami jeździli do Francji, aby być jednymi z pierwszych, którzy spróbują nowy rocznik wina. Wina produkowane przez Georgesa Duboeufa są znane na całym świecie (szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Wielkiej Brytanii i Niemczech) a on sam zwany jest ‘le roi du Beaujolais’ (król Beaujolais).

Obecnie nie ma już takiego szaleństwa, gdyż w trzeci czwartek listopada wina Beaujolais są dostępne w sprzedaży praktycznie na całym świecie. Większość z nich jest tania i łatwo jest nabyć to wino zarówno w sklepach specjalistycznych jak i marketach.

WineLadyEC_4BeaujolaisNouveau2014

Beaujolais Nouveau Jean Lafitte 2014

Carbonic maceration – pojęcie, które warto znać

Spróbuję wyjaśnić ten proces bez zbędnych specjalistycznych pojęć i postaram się, aby nie było nudno. Ja nie będę pisać bardzo szczegółowo, chcę jedynie, abyście zrozumieli czym jest proces maceracji, a zainteresowanych tematem odsyłam do specjalistycznych książek o winie i winnych encyklopedii, a także dobrych stron www o winie.

Pojęcie ‘carbonic maceration’ (maceracja węglowa) odnosi się do procesu fermentacji używanego w produkcji win czerwonych i pomaga uzyskać lekkie, owocowe wino z małą ilością tanin. W ten sposób są produkowane wina Beaujolais Nouveau.

Tradycyjna maceracja węglowa ma miejsce, gdy całe kiście winogron trafiają do zamkniętego zbiornika; winogrona na dnie zbiornika pękają pod swoim naciskiem uwalniając sok, który zaczyna fermentować. W tym samym czasie wewnątrz niezmiażdżonych winogron też następuje fermentacja, a jej wynikiem są aromaty bananów i gumy balonowej w winie.

Jednakże współcześnie maceracja węglowa może być wykonywana na kilka różnych sposobów, a tradycyjną macerację węglową w 100% wykonuje się bardzo rzadko.

Podczas tzw semi-carbonic maceration (częściowa maceracja węglowa) winogrona są poddane procesowi tej maceracji tylko przez niewielki okres czasu, następnie dodawane są drożdże i następuje fermentacja jak w przypadku produkcji wina czerwonego. Obecnie często w tanku umieszcza się winogrona i dodaje się CO2, aby przyspieszyć macerację.

 

Osobiście nie jestem wielką fanką win z Beaujolais, jednakże uważam dzisiejsze ‘święto’ za interesujące i zabawne. Dzisiaj w trakcie obiadu wraz z przyjaciółmi otworzyliśmy zakupioną rano butelkę Beaujolais Nouveau 2014 – wino było proste i pachniało truskawkową gumą balonową.

Beajolais Nouveau 2014 Jean Lafitte

Świeże owocowe wino, bardzo proste i łatwe do picia. Niesamowity aromat gumy balonowej z odrobiną wiśni i bananów. W ustach wino nie było złożone, ale miało przyjemny posmak wiśni i zaskakująco długi finisz. Ponadto w winie nie było czuć alkoholu ani tanin, było lekkie i trochę nijakie. Nie jest to wino, które wybrałabym dla siebie, ale w trzeci czwartek listopada spełniło swoje zadanie ;)

– – – Beaujolais Nouveau 2014, Jean Lafite; Francja, Burgundia, Beaujolais AC; 2014; 12% vol.; 4,5 Eur; – – –

WineLadyEC_5BeaujolaisNouveau2014

dziś świętowaliśmy z butelką tego wina ;)

To nie jest mój styl wina i część z Was mnie poprze, a część nie. Nie ważne czy jesteś miłośnikiem Beaujolais czy nie, dobrze jest znać Beaujolais i potrafić powiedzieć kilka słów o winie, sposobie produkcji i regionie. Ponadto dobrze jest próbować je od czasu do czasu – a taki dzień jak dzisiaj jest doskonałą okazją do tego ;)

A Wy co dzisiaj piliście? ;)